>> ACASA

Spitalul N.N.. Saveanu Vidra

Postat de web master la data de 26.02.2015

Spitalul N.N. Saveanu din Vidra este unul dintre primele spitale din Judetul Vrancea. El a fost constituit între anii 1884-1887, iar hotarârea de a construi un spital în comuna Vidra a fost luata într-o sedinta a Consiliului de Ministri din luna iunie 1883, iar cel însarcinat sa duca la bun sfârsit aceasta lucrare a fost arhitectul Socolescu.  
  Spitalul si-a inceput activitatea la sfârsitul anului 1887, avându-l ca medic primar pe dr. Emilian Popovici Suceveanu si pe dr.Stefan Olkovsky, licentiat în medicina.
  În anul 1901 functionau la Spitalul din Vidra doctorii: dr.Raf, dr.Paulescu-medic primar si dr.Constantin Macri-medic secundar; în 1903 - dr.N.N. Burghele in 1906 - dr.Verescu. În timpul razboiului de întregire a neamului Spitalul din Vidra este partial distrus, iar ca medici au fost în acea perioada doctorii: Dobrescu, Solomon si Rozenberg.
  În anul 1937 asistenta medicala era asigurata de dr. Ştefan Gardac, iar în anul 1940 de dr. Taralunga.

  În perioada 1952-1968 Spitalul Vidra Sanatorul TBC s-a bucurat de prezenta si activitatea unui mare specialist doctorul Octavian Abageru, recunoscut unanim in toata tara. În anul 1968 Spitalul din Vidra este reorganizat pe mai multe specialitati: boli interne, chirurgie generala, ortopedie, pediatrie, obstretica-ginecologie cu un total de 125 de paturi la care se adauga 15 paturi pentru stationarul de pediatrie si 10 paturi ale casei de nasteri, director in acea perioada fiind dr.Nicolae Roman.
  În prezent unitatea functioneaza cu 5 sectii si anume chirurgie generala, ATI, boli interne, pediatrie, obstretica-ginecologie si nou-nascuti, deservind 12 comune care sunt arondate spitalului si o populatie de aproximativ de 44 mii locuitori.